img not found

آیین رونمایی و معرفی کتاب‌های حماسه یاران؛یاد و خاطره شهدا را در نوشتن باید تفحص کرد

یک نویسنده گفت: هر یک از شهدا همچون گنجینه‌ای ارزشمند هستند. همان‌طور که پیکرهای مطهرشان نیاز به تفحص دارد، یاد و خاطره‌ی آنان نیز باید از لایه‌های فراموشی بیرون کشیده شده و به شکلی شایسته بازشناسی شود.

مائده مرویان حسینی: آیین رونمایی و معرفی کتاب‌های «چرا نمی‌گذارید برم جبهه؟»، «فرمانده سری»، «سه مبارز در خط آتش» با حضور علی باباجانی و مصطفی رضایی، نویسندگان این آثار و مجید ملامحمدی کارشناس و نویسنده کودک و نوجوان جمعه ۱۹ اردیبهشت در سالن مجمع انقلاب اسلامی نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.


علی باباجانی، نویسنده کتاب، روند تحقیق و گردآوری منابع برای نگارش اثر را تشریح کرد و گفت: پیش از آن‌که با مرحمت از نزدیک آشنا شوم، نخستین‌بار در دهه ۶۰ از سوی ناشری پیشنهاد شد درباره این شهید بزرگوار مرحمت والازاده مطالبی بنویسیم در روند نگارش این اثر، تلاش کردم تنها به منابع اولیه بسنده نکنم. با جست‌وجوی فراوان، برخی دیگر از همرزمان شهید مرحمت را نیز پیدا کردم..


او افزود: بر این باورم که نویسنده پیش از آن‌که متنی درباره یک شخصیت بنویسد، باید بتواند ارتباطی قلبی و انسانی با آن شخصیت برقرار کند. باید با شخصیتش خواب ببیند، زیست کند و با او بیندیشد. برخی نویسندگان از نظر تکنیکی بسیار توانمند هستند، اما این ارتباط قلبی را نمی‌توان در آثارشان حس کرد. من خود سعی می‌کنم با شخصیت زندگی کنم. چرا که نخستین آموزگار هر نویسنده، همان شخصیتی‌ست که درباره‌اش قلم می‌زند. وقتی درباره شهیدی می‌نویسم، سعی می‌کنم با او زندگی کنم. مثلاً تمام عکس‌های مربوط به شهید مرحمت را بر دیوار دفتر کارم چسبانده‌ام و هر روز با نگاه به آن‌ها، با او سخن می‌گویم. این ارتباط عاطفی، روند نگارش را برایم عمیق‌تر و اثرگذارتر کرده، اما همواره حس می‌کردم روح او همراه من است.


این نویسنده درباره لزوم معرفی فرهنگ شهادت و دفاع مقدس به نسل نوجوان بیان کرد: فاصله‌ای واقعی بین نوجوانان امروز و مفاهیم دفاع مقدس وجود دارد که باید برای پر کردن آن تلاش شود. این کتاب به‌عنوان یک نمونه، قابلیت بسیار خوبی برای معرفی به نوجوانان دارد. ما امروز نیازمند آن هستیم که نسل جدید را با این مفاهیم آشنا کنیم.


در ادامه مصطفی رضایی به تشریح مضمون و موضوع کتاب پرداخت و گفت: کتاب سه مبارز در خط آتش روایتگر داستان سه شهید نوجوان است. در ابتدای مسیر، یکی از دوستان اطلاع داد که سه شهید دانش‌آموز در یک نقطه دفن شده‌اند و گفته می‌شود که این سه تن در یک زمان و مکان به شهادت رسیده‌اند. با پیگیری‌های بیشتر، دریافتیم که این سه نوجوان، هم‌مدرسه‌ای بوده‌اند و از یک منطقه محروم به سوی جبهه‌ها اعزام شده‌اند. آنان با هم به منطقه اعزام شدند و در یک سنگر به شهادت رسیدند.


او ادامه داد: هر یک از شهدا همچون گنجینه‌ای ارزشمند هستند. همان‌طور که پیکرهای مطهرشان نیاز به تفحص دارد، یاد و خاطره آنان نیز باید از لایه‌های فراموشی بیرون کشیده شده و به شکلی شایسته بازشناسی شود. این شخصیت‌ها نیازمند آن هستند که شناسایی و بازآفرینی شوند و متناسب با ظرفیت و قلم نویسنده، در قالب‌هایی نو و متناسب با مخاطب امروزی به جامعه معرفی شوند.


این نویسنده با اشاره به مضمون کتاب «فرمانده سری» گفت: این کتاب، داستانی پیرامون یک نوجوان و پدر فلسطینی اوست که به دل سرزمین‌های اشغالی نفوذ می‌کنند تا اطلاعات امنیتی ارزشمندی را گردآوری کنند؛ اطلاعاتی که سال‌ها بعد زمینه‌ساز انجام عملیاتی بزرگ می‌شود.. در این اثر تلاش شده است تا موضوع قداست نبرد میان فلسطین و رژیم صهیونیستی به شکلی ملموس و باورپذیر برای نسل نوجوان امروز تبیین شود. هدف این است که مخاطب دریابد چرا باید رژیم اشغالگر قدس از صحنه روزگار محو شود و چرا این مبارزه تا این حد برای امت اسلامی حائز اهمیت است. در پایان کتاب، به این نکته پرداخته می‌شود که تلاش مردم فلسطین تنها یک نبرد ملی نیست، بلکه بخشی از پازل بزرگ ظهور است..


مجید ملامحمدی، کارشناس و نویسنده آثار کودک و نوجوان هم در بخش دسگری از این برنامه گفت: هر چه زمان می‌گذرد، فاصله کودکان و نوجوانان ما با مفاهیم دفاع مقدس بیشتر می‌شود. طبیعی است که این فاصله با گذر نسل‌ها و تغییر شرایط اجتماعی ایجاد شود. بنابراین یکی از راهکارهای مؤثر برای حفظ پیوند نسل جدید با ارزش‌های دفاع مقدس، استفاده از قالب‌های ادبی همچون داستان، شعر، خاطره و دل‌نوشته است؛ آثاری که بتوانند به شیوه‌ای جذاب، مفاهیم بلند شهدا و وقایع جبهه را به نسل جدید منتقل کنند.


او ضرورت حمایت ناشران از نویسندگان را مورد تأکید قرار داد و گفت: شخصیت‌های برجسته‌ای که ما در دوران جنگ داشتیم، می‌توانند الهام‌بخش تربیت اخلاقی، ایمانی و رفتاری نسل امروز باشند. به شرط آنکه پیام آن‌ها در قالب‌هایی متناسب با ذائقه مخاطب امروزی بازآفرینی و منتقل شود. اگر حمایت لازم از نویسندگان صورت گیرد، یقیناً ظرفیت‌های قابل‌توجهی در میان اهالی قلم وجود دارد. بسیاری از نویسندگان علاقه‌مند هستند که در این حوزه کار کنند، اما نبود حمایت‌های لازم از سوی ناشران یا نهادهای فرهنگی، باعث شده که بخشی از این ظرفیت مغفول بماند.


به گزارش ایبنا: نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.